söndag 2 oktober 2011

Los Angeles, San Fernando Valley

Sista dagen
Vi startade dagen med att köra en stor del av Santa Monica Boulevard, på vår väg till San Fernando Valley. Gatan är oändligt lång, med trafikljus hela vägen och tar åtskillig tid i anspråk att forcera, precis som i Los Angeles för övrigt, är avstånden alltid enorma. Det är USA:s näst största stad med ca. 17 miljoner invånare i storstadsområdet, Staden består egentligen inte av en enda stad utan av 80 mindre städer på en yta av 1.200 kvadratkilometer. Hela området är uppbyggt för biltrafik och motorvägarna, med upp till 14 filer, går som ett nätverk genom stans alla delar. Bil är ett måste då kollektivtrafiken är minst sagt sparsam.
På vägen längs Santa Monica Boulevard svängde vi in och tog en runda bland husen i Beverly Hills. Det ena finare än det andra, av dem man kan se vill säga. Många är kringgärdade av höga häckar och annat insynsskydd vilket gör att man ibland inte kan urskilja så mycket.
Från Santa Monica tog vi en vacker och slingrande väg till San Fernando Valley, över bergen i Topanga. Vid en utsiktspunkt kan man se ut över dalgången.



I San Fernando Valley hälsade vi på Mathew, Amanda och lille Dylan, 10 månader gammal. De är kompisar till Margarethas dotter Karin. Efter besöket i deras hem åt vi en gemensam lunch på en restaurang i Northrigde.
Därefter var det dags för shopping! Margaretha hade som uppdrag att handla två par skor av märket Converse. Det hela slutade med att hon inte bara köpte två par skor, hon gjorde det dessutom två gånger, noggrann som hon är! Hur kunde det bli så? Jo, väl åter på motellet upptäckte vi att fel storlekar inhandlats trots skriftliga instruktioner samt flera personers inblandning. Vad göra? In i bilen igen, tre mil på motorväg, nära "soppatorsk" men allt löste sig. Slutet gott allting gott!

Skor med rätt storlek!!!

Nu är det lördag kväll och vi har tagit en promenad för att än en gång njuta av värmen och den stilla kvällsbrisen. Vi filosoferar lite över vår Route 66-resa, konstaterar att den, blev betydligt länge än planerat, närmare bestämt 697 mil, njuter av lite rödvin och ost och snart skall vi gå över till att packa våra väskor.

Tack alla ni, som genom att besöka vår blogg följt med oss på resan från Chicago till Los Angeles. Detta blir vårt sista inlägg.

Margaretha och Bengt




Los Angeles, mitt i stan

Vackra bilar och skön musik
Vi startade fredagen med att gå på Farmers Market. Farmers Market har gamla traditioner och namnet har en gång i tiden säkert haft sin sanningshalt. I dag är det en traditionell marknadsplats med många sorters matvaror, ett stort antal restauranger och ett flertal souvenirbutiker. Dessutom fanns en bageri för hundar!! Men vi kunde inte se en farmare så långt ögat nådde.


Vägg i vägg med marknaden ligger ett elegant shoppingområde, The Grove, med doft av den "fina" världen. Där utgjorde vi publik under en välarrangerad TV-intervju och fick nöja oss med att titta i skyltfönstren.


Efter att ha satt i oss en stor fruktsallad, bestående av jordgubbar, vindruvor, blåbär, apelsin, mango, kivi, honungsmelon, vattenmelon samt cocos, åkte vi till Petersen Automotive museum. Detta låg bara några kvarter från Farmers Market. Det är ett fantastiskt museum som inte bara innehåller bilar utan även motorcyklar, mopeder och allt annat som har med motorism att göra. Bengt rekommenderar ett besök.

 Steve McQueens gamla motorcykel, en "Indian"

Nedanstående bild visar en Mercedes som tillverkades när Mercedes var Mercedes och Benz var Benz.


Packard, som visas på nästa bild, var känt som ett kvalitetsmärke och bilarna är idag eftertraktade som samlarobjekt.


Bilen nedan , en Stutz, är en produkt från ett återupplivningsförsök  av ett välrenomerat bilmärke.


Där finns också några bilar som specialbyggts för att användas vid filminspelningar.

Helan och Halvan i sin T-ford

Batman

Avslutningsvis en flashig bild på en specialdesignad bil.


Hemkomna till motellet tog vi en promenad till det näraliggande Hollywood Studio Museum. Byggnaden som inrymmer museet har en lång och unik filmhistoria. Den var ursprungligen en lada och ett stall för hästar och belägen på en annan plats än idag. Här föddes "Paramount Pictures" i och med inspelningen av filmen "The Squaw Man" från 1913, med Cecil B. DeMille som regissör.
Cecil de Mille, Samuel Goldwyn och Jesse Lasky Sr. satsade allt de ägde, 16.000 dollar, för att kunna köpa ladan och spela in filmen. Huvudrollsinnehavaren hade de inte råd att betala utan han erbjöds ett mindre delägarskap i bolaget som de bildat. Hela projektet var en chansning, allt eller inget. Filmen blev en stor succé och den spelade in 250.000 dollar på några veckor. En enorm summa på den tiden. Detta blev starten för Hollywood och den amerikanska filmindustrin.
Museet har som huvudtema stumfilmstiden och filmindustrins tidiga utveckling. Bland stumfilmsstjärnorna fanns svenskan Anna Q Nilsson från Ystad.

Huset, "ladan" har även under de senaste decennierna utgjort bakgrund i ett antal TV-serier ex. Bröderna Cartwright.


Cecil B. DeMilles kontor i "ladan".

Dagen avslutade vi i Walt Disney Consert Hall. Vi lyssnade på Los Angeles Philharmonic under ledning av Gustavo Dudamel, tidigare chefdirigent för Göteborgs symfoniorkester. Första delen av konserten innehöll två moderna verk av amerikanen Adams och portugisen Benzecry. I den andra delen av konserten framfördes "Symphonie fantastique" av Berlioz.

Walt Disney Consert Hall